Поводом Светског дана цивилне заштите, који се обележава 1.марта,  у сали Пиротског управног округа одржан је састанак Одељења за ванредне ситуације у Пироту и Окружног штаба за ванредне ситуације.

Начелник Пиротског управног округа, Димитрије Видановић, изразио је задовољство што имају прилику да оваквим обележавањем Дана цивилне заштите укажу на значај и улогу службе цивилне заштите и да укажу на све њихове подвиге и напоре досада. Видановић је рекао да цивилна заштита у Србији поново добија на значају и да се појачано ради на њеном јачању и враћању угледа. 

Овом приликом уручена су признања и захвалнице истакнутим грађанима и организацијама пиротског округа које је доделио Предраг Марић,  помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуацијеСветски дан цивилне заштите промовисан је 1. марта 1972. године у Женеви, ступањем на снагу конститутивног акта. Он представља савез националних структура цивилне заштите, а том савезу припада и наша земља. Овај дан се свечано обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите, са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа, и суочавање са њима, те да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

26. фебруар 2015.