Месна заједница Горњи Стрижевац и Туристичка организација општине Бабушница организују у суботу, 28. фебруара Тодорову суботу. Обележавање Тодорове суботе почеће литургојом  у 10 часова у цркви Светог Николе коју ће служити јереј Славиша Смиљић, а после литургије у центру села од 10.30 часова Фолклорни ансамбл Дома културе Бабушница извешће културно-уметнички програм. Старт традиционалне трке коња уследиће у 11.00 часова. У овој трци коња учествују  углавном млади момци који јашу углавном неоседлане коње, којима ово представља својеврстан испит зрелости. Јахачи ће коње јахати одевени у народним ношњама, а победник Тодорове трке постаје тог дана сеоски домаћин коме се иде на чашћење.

 Иницијативу за обнављање овог старог српског обичаја покренуо је пре неколико година мештанин Срђан Поповић, који је и сам  узгајивач ових племенитих животиња. Тако да се пре четри-пет година поново улицама села чуо галоп коња, што је наишло на одушевљење мештана па је ова традиција обновљена. У ову манифестацију се укључила и Туристичка организација општине Бабушница која је са мештанима села постала суорганитзатор овог старог обичаја.У прошлогодишњем обележавању Тодорове суботе и трци коња која је том приликом организована учествовало је десетак коња и јахача. Иначе, за Светог Теодора, народски, Тодора верује се да је заштитник стоке, поглавито коња, па се овај дан назива још и Коњски дан. Тодорци су били, у словенској митологији, полаљуди, а полакоњи. Али они нимало не личе нагрчке кентауреи не треба их мешати са њима. Они изгледају као да су израсли из коњских леђа, носе плаштове који се за њима вијоре док јуре кроз ноћ, и нико им никад није видео лице. Тодорци су зли демони и спадају у најмоћнија и најсуровија митска бића Балкана. Док пролазе путевима и насељима, они својим копитама изгазе и убијају све што им се нађе на путу.

Једном годишње, негде пред крај зиме, на дан који се у народу зове Тодорова субота, кад се спусти мрак, понекад се из даљине чује топот копита од којих се укућанима леди крв у жилама. Тодорци имају и свог вођу. Његово име је Велики ТодорОд других тодораца се разликује по томе што јаше белог коња, огрнут је белим чаршавом, хром је, а у руци носи ланац којим звецка. Легенде о тодорцима су веома старе. Чак и пре доласка Словена, на простору Балкана постојало је веровање везано за тајанствене ноћне коњанике.

24. фебруар 2015.