Манифестација “Вурдијада 2014” ове године одржавала се два дана, 14. и 15. новембра у Бабушници. Организатори ’’Вурдијаде’’ су Туристичка организација општине Бабушница и        Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша под покровитељством општине Бабушница. У петак, 14. новембра одржан је концерт Фолклорног ансамбла Дома културе из Пирота и Фолклорног ансамбла Дома културе Бабушница а потом наступ Звезде Гранда, Стевана Анђелковића и Александре Бурсаћ.
У суботу, пре подне -такмичарски део Вурдијаде бројао је преко стотину излагача у категоријама припреме вурде и јела националне кухиње, у две конкуренције: појединци и регистровани произвођачи. Председник жирија на овогодишњој манифестацији био је чувени кувар Саша Мишић, познат и као кувар из популарне емисије “Паклена кухиња”. За лужничку вурду каже да је реч о заиста квалитетном и јединственом производу који може да се сервира на много начина и додао да је реч о производу који може на достојан начин да презентује крај из кога потиче, али и нашу земљу.. „Цела Бабушница, домаћице и угоститељи треба да буду поносни на рецепте јела а посебно на вурду која је већ бренд . Она је врхунског квалитета и брзо ће наћи своје место на тржишту. Без даљег, где год у свет да ме неко пошаље са килограм вурде, ја би ишао као амбасадор и пешке. - каже Мишић.

Председник општине Бабушница, Саша Стаменковић отворио је манифестацију речима: „За нашу вурду се зна и ван граница Србије. ‘’Вурдијада’’ је добила и међународни карактер јер имамо учеснике из неколико градова из суседне Бугарске и Македоније. Заиста велико интересовање и сала хотела ‘’Црни врх’’је била претесна да прими све посетиоце. Учинићемо све да се сачува овај производ и веома озбијно се припремамо за заштиту географског порекла вурде”.
Директор Туристичке организације Бабушнице, Милан Стаменковић каже да је ове године рекордан број учесника. „И овом манифестацијом желимо да сачувамо овај специјалитет од нестанка и да га промовишемо не само у Србији него и у иностранству . Наша вурда је већ према мишљењима многих стручњака оцењена као гастрономско откриће 21. века. Радимо на њеној промоцији. Вурда из нашег краја се пласира широм Србије. Све што се призведе се и прода- каже Стаменковић.
Од 13 часова, 15. новембра, посетиоци су могли да пробају све припрељене специјалитете. 

Зорица Петровић из Горчинца победник је Треће ’’Вурдијаде’’, гастрономско-туристичке манифестације.
Друго место припало је Душици Соколов из Раките 
Треће Бојан Алексић из Горцинца. 
Своје умеће у припремању вурде, специјалитета бабушничког краја, приказало је више од 40 произвођача вурде док се шездесетак такмичара надметало у припремању јела националне кухиње из Србије, али и из Бугарске и Македоније. 

У категорији Националне кухиње професионалци: 
прво место припало је Милени Алексић из Ниша, 
друго место ЕПС турсу из Београда и 
треће Мрњег 2 Пирот. 

Национална кухиња аматери: 
прво место освојила је Ангеицина Скопље, 
друго место Актив жена Ниш, 
треће место Миленка Савић Сврљиг.

У поподневном делу програма, приређене су у Дому културе Бабушница две изложебе: изложба докуметнарних фотографија "Лужница кроз деценије", а потом и изложба слика “Рат” на тему сто година од избијања првог светског рата. Ову изложбу организовала је академски сликар из Бабушнице, г-ђа Валентина Николић-Радивојев, а учешће је узело око 20 сликара из нашег краја. У холу Гимназије “Вук Караџић” у Бабушници, посетиоци су могли да погледају представу "Лужничка раћија" у извођењу аматерског позоришта из Бабушнице, по тексту писца Горана Ранчића, а у режији Радољуба Маринковића. 
На крају дана организована је свечана вечера у сали хотела "Црни врх". Приказан је краћи филм о На Вурдијади је премијерно приказан и видео "Оутдоор Сербиа" наменски рађен за ТО Србије у продукцији удрузења фреестyлера Београд. Филм ће бити приказан на сајмовима у Холандији, Русији, Немачкој а своју премијеру је доживео пре пар недеља у Лондону. Значајно место у том видео споту заузима Руј, Големи стол и кањон Цедилка. Том приликом су председник општине Бабушница и директор Туристичке организације општине Бабушница доделили златне плакете планинарима Мирославу Докману и Марку Николићу, за велики допринос у развоју и промоцији Бабушнице и Лужничке котлине.
Ове године, организовано су аутобусима, у салу хотела "Црни врх", пристизали посетиоци: из Ниша, Софије, Трна, Београда, Скопља…