Трком коња кроз село, мештани села Горњи Стрижевац обележили су током викенда празник Тодорицу и оживели обновљени, вековима стар обичај јахањаљ неоседланих коња кроз село како би, по народном веровању, призвали долазак пролећа.

Шесторица младића јахала су коње кроз село, чиме је обележен долазак пролећа.Најмлађи коњаник био је десотогодишњи Нинослав Савић из Горњег Стрижевца.Он је почео са јахањем коња од своје четврте године, а научили су га старија браћа Владимир и Милош.

Милан Стаменковић, директор Туристичке организације општине Бабушница у изјави за медије рекао је да је Туристичка организација општине Бабушница потенцијал ове манифестације која је јединствена у Пиротском округу. Он је додао да обележавање Тодорице пружа јединствену прилику да се деца из урбаних средина сретну са племенитим животињама, као што су коњи, а старији да сете као је некада обележавана Тодорица, када је у селу било много више мештана.

Обичај обележавање Тодорове суботе обновљен је пре пет година, а иницијатор обнове овог обичаја је Срђан Поповић, мештанин Горњег Стрижевца. Срђан Поповић каже да коње на Тодорицу јашу млади и неожењени мушкарци, за које јахање неоседланих коња представља и својеврстан испит зрелости.

По легенди, у давна времена ове крајеве обилазило је митско биће, полу-човек, полу-коњ, које је одводило најлепше младе девојке које су пред удајом. Како би га одобровољили, настао је овај обичај, а на Тодорову суботу коњима се придаје највеће могуће поштовање, а то је и први дан када се они изводе из штала.

Организатори обележавања Тодорице су Месна заједница Горњи Стрижевац и Туристичка организација општине Бабушница.