Филтер
 • Завршава се купалишна сезона

  Купалишна сезона на Купалишном комплексу у Бабушници званично ће бити завршена у недељу, 7. септембра. У дане викенда, у суботу и недељу коришћење базена се неће наплаћивати. Радно време базена у суботу, 6. септембра биће у времену од 10 до 14.30 часова, док ће базен у Бабушници у недељу, 7. септембра, последњег дана купалишне сезоне радити у стандардном времену од 10 до 19 часова.

 • Завршава се први део првенства Квалитетне лиге Србије

  Дербијем 9. кола, у коме стонотенисери Лужнице дочекују сутра на свом терену другопласирану екипу Славије из Ћуприје, овог викенда завршава се први део првенства Квалитетне лиге Србије. Млада екипа бабушничког клуба ове јесени пружа одличне партије у изузетно јакој конкуренцији, и потпуно заслужено се са скором од пет победа и три пораза нашлази у врху табеле. Успех је још и већи ако се у обзир узме чињеница да су стонотенисери Лужнице у овом делу првенства више сусрета одиграли у гостима него на домаћем терену, а да је било мало више самопоуздања и спортске среће на гостовањима у Рашанцу и Крагујевцу, у којима су стонотенисери Лужнице губили сусрете резултатима 4:3, у овом тренутку бабушничка екипа налазили би се на лидерској позици.   У сутрашњем дербију стонотенисери Лужнице јуре четврту узастопну победу на домаћем

  ...
 • Завршен јесењи део првенства Зоне "Југ"

  Поразом на гостовању у Бујановцу од екипе БСК-а резултатом 3:0, фудбалери Лужнице завршили су јесењи део првенства Зоне „Југ“ Фудбалског савеза региона источне Србије на четвртом месту на табели са са 29 освојених бодова. Лужници је ово најуспешнија полусезона у последње три године, а с обзиром да за јесењим прваком Јединством из Бошњаца заостаје два бода, налази се у повољној позицији да у пролећном делу сезоне конкурише за освајање првог места и пласман у виши ранг такмичења. У осталим сусретима последњег, 15. кола овог дела првенства постигнути су следећи резултати: Јединство Бошњаце-Слога 1:1, Младост-Јединство Бела Паланка 5:0, Балкански-Јабланица 6:1, Пуста Река-Бобиште 1:0, Ропотово-Небески анђели 2:2, Морава-Слобода 2:0 и Моравац-Власина 1:3. Прво место и титулу јесењег првака са 31 бодом освојила је екипа Јединства из Бошњаца. Друго и треће

  ...
 • Завршен Лужнички мегдан

  На подручју Власине и бабушничке општине, тачније по гребенским масивима Грамаде, Рудине и Црног врха овог викенда одржана је јединствена зимска авантуристичка трка "Лужнички мегдан" на којој се пет тимова из Србије и Црне Горе такмичило ко ће, у готово немогућим условима мећаве, магле и хладноће, на турно-скијама први савладати руту од 45 километара по планинским беспућима овог дела Србије. Ову трку организовали су Савез екстремних спортова из Београда и Туристичка организација Бабушнице.

  Како је изјавио Марко Николић, из Савеза екстремних спортова, трка је одржана у крајње суровим

  ...
 • Завршена ликовна колонија

  Јуче је у Горчинцу завршена традиционална ликовна колонија „Лужница 2014“. Током тродневног рада колоније настало је више од двадесет радова, који ће јавности бити приказани у Галерији Дома културе Бабушница на изложби која ће бити организована до краја ове године, а на којој ће се поред радова са овогодишње, наћи и радови са колоније одржане прошле 2013. године. У раду овогодишње колоније, коју је успешно организовао Дом културе Бабушница, учествовало је четрнаесторо ликовних стваралаца општине Бабушница.

 • Завршена седма акција добровољног давања крви

  У седмој овогодишњој акцији добровољног давања крви, коју су у просторијама Конфекције „Лисца“ данас заједнички реализовали  Црвени крст Бабушница и Завод за трансфузију крви из Ниша, прикупљено је 58 јединица крви.У претходно шест реализованих акција прикупљено је  163 јединица драгоцене течности. 

 • Завршено Отворено првенство Бабушнице у шаху

  Синоћ је завршено Отворено првенство Бабушнице у шаху у организацији Шаховског клуба „Лужница“. На првенству су  учествовала 22 такмичара, а играло се по Бергеровом систему, сваки са сваким. Прво место припало је Миловану Лепојићу који је освојио 19 поена. Друго место припало је Властимиру Минићу који је освојио 18, ипо поена, док је треће место припало Божидару Ристићу са 17, ипо поена. Четврто и пето место на првенству поделили су Зоран Манић и Радомир Николић. Победницима Отвореног првенства, Шаховски клуб „Лужница“ обезбедио је вредне награде.

  ...
 • Завршни концерт фолклорног ансамбла Дом културе Бабушница

  Фолклорни ансамбл Дома културе Бабушница одржаће у понедељак, 30. јуна „Завршни концерт“. Као гости у овом целовечерњем програму учествоваће чланову Културно-уметничког друштва „Анђели“ из Јелашнице. Почетак концерта је у 19 часова у сали биокопа Дома културе. Цена улазнице је 100 динара.

 • Заказана седница општинског већа

  Председник општине Бабушница Саша Стаменковић заказао је за сутра седницу Општинског већа општине Бабушница. Седница ће се одржати у сали 2 зграде општине Бабушница, а почетак је заказан за 8 часова.

  На сутрашњој седници чланови Већа разматраће ребаланс Буџета општине Бабушница за текућу годину, као и Програм пословања Јавног комуналног предузећа „Комуналац“ Бабушница. Веће ће размтартати и Ценовник услуга у комуналним услугама  ЈКП „Комуналц“, и Предлог Решења о образовању Комисије за израду процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа, као и друга питања из своје надлежности.

 • Заказана седница Скупштине општине Бабушница

  Седница скупштине општине Бабушница биће одржна у петак, 13. јуна, у сли 3 општине Бабушница, са почетком у 16.00 часова. На седници ће, према речима председника скупштине општине Дејана Лазаревића, бити разматрани предлози одлука о завршном рачуну општине за 2013. годину  и нови ребаланс буџета за текућу години. Скупштина општине Бабушница разматраће и друга питања из своје надлежности.

 • Законом о условном отпису камата и мировању пореског дуга

  Законом о условном отпису камата и мировању пореског дуга, који је ступио на снагу крајем 2012. године, омогућено је пореским обвезницима да главни порески дуг: по основу пореских обавеза на доходак грађана, пореза на пренос апсолутних права, пореза на наслеђе и поклон, доприноса за обавезно социјално осигурање предузетника, доприноса по одбитку запослених радника и осталог, доспелих за плаћање закључно са 31. октобром 2012. године, измире без зарачунавања пореске камате,  уз уредно измирене текуће пореске обавезе. Порески обвезници који су стекли услов за измирење пореског дуга измиривањем текућих пореских обавеза, у обавези су да главницу пореске обавезе која је мировала од дана ступања на снагу овог Закона измире до краја 2014. године, како би им се отписала камата. У случају да порески обвезници до краја текуће године не

  ...
 • Записник о раду Изборне комисије општине Бабушница

 • Затражена помоћ Министарства

  На основу обостране жеље за интензивнијом 

  Захтев за добијање студентске помоћи

  На једној од прошлих седница, Општинско веће је донело закључак да ће у 2014. години из Буџета општине за текућу годину помоћи све ученике средњих школа који имају пребивалиште на територији општине Бабушница, и који од места пребивалишта путују до седишта школе.
  Средњошколци који путују из села на територији општине Бабушница до седишта школе у Бабушници на име превоза добијаће новчану помоћ у износу од 1.000 динара месечно. Средњошколци који путују у школе на нивоу Пиротског округа ван територије општине Бабушница добијаће висину накнаде у износу од 1.300 динара месечно, док ће ученици који путују у школе у Србији ван територије Пиротског округа добијати накнаду од 1.600 динара месечно. 
  Новина је што право на новчану помоћ остварују и ученици који похађају основну музичку, балетску или другу врсту школе за ученике са изузетним способностима и талентима. 
  Ученицима ће се новчана помоћ исплаћивати од момента подношења захтева и то за девет месеци у

  ...
 • Захтев за издвајање средстава

  Општина Бабушница упутиће Министарству за државну и локалну самоуправу захтев за издвајање средстава ради спровођења мера на сузбијању и искорењивању болести плавог језика на територији општине Бабушница. Решењем Министарства пољопривреде и заштите животне средине, од 26. септембра, подручје  општине Бабушница проглашено је зараженим од заразне болести плави језик. Према подацима Ветеринарске станице Бабушница, у последњих седам дана долази до благог смиривања епидемије.  Међутим, како су рекли у овој установи временски услови погодују великој активности преносиоцима болести, па још увек постоји опасност ширења ове болести.  Власницима оваца, говеда и коза

  ...
 • Захтев за остваривање права на Основне подстицаје у биљној производњи

  До краја месеца јуна носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава у Србији могу подносити захтеве за остваривање права на Основне подстицаје у биљној производњи за 2014. годину. Уредбом Министарства пољопривреде и заштите животне средине Владе Србије, регистрованим пољопривредним газдинствима се исплаћује 6.000 динара по хектару обрадиве површине. Носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава захтеве за ове подстицаје могу поднети до 30. јуна текуће године у Управи за трезор филијале Пирот-Експозитура у Бабушници. 

 • Захтев за рефундацијом ПДВ-а на беби опрему

  Рок за враћање пореза на додату вредност на беби опрему, је почео данас и траје до 16. фебруара. Захтев за рефундацијом ПДВ-а на беби опрему могу да предају родитељи деце млађе од две године и имају укупан нето приход по породици у претходних годину дана мањи од 981.120 динара. Такође, не смеју да имају имовину вреднију од 23 милиона динара. Укупан износ враћеног пореза не може бити већи од 70.000 динара и то 40.000 у првој години детета, а 30.000 у другој.

  3. фебруар 2015.

 • Заштита права пацијената

  У циљу заштите права пацијената а на основу Закона о правима пацијената (,,Службени гласник РС“ бр.45/13) у јединици локалне самоуправе општине Бабушница за саветника за заштиту права пацијената постављена је Далиборка Спасић дипл. правник из Бабушнице.
  Саветник пацијената 
  - поступа по поднетом приговору и
  - даје потребне савете и информације о правима пацијената, 
  и то, на територији локалне самоуправе на којој се налази облик здравствене службе на коју се приговор односи, а по приговору на ускраћивање неког од права из области здравствене заштите.
  Права по којима поступа саветник пацијената дефинисана су Законом о правима пацијената:
  - право на доступност здравствене заштите
  - право на информације
  - право на превентивне мере
  - право на квалитет пружања здравствене услуге
  - право на безбедност пацијената
  - право на обавештење
  - право на слободан избор
  - право на друго сртучно мишљење
  -

  ...
 • Због ванредног стања одложена спортска такмичења

  Док траје ванредно стање због поплава и обилних падавина у Србији неће бити спортских такмичења, саопштило је Министарство омладине и спорта. О овој одлуци, коју је потписао министар Вања Удовичић, обавештени су сви национални спортски савези. "Министарство омладине и спорта препоруцује свим спортским организацијама да у циљу спровођења ове одлуке одложе сва спортска такмичења до престанка важења ванредног стања", наводи се у саопштењу. Влада Републике Србије прогласила је јуче ванредну ситуацију на територији Србије због опасности од поплава. Ова одлука донета је на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, у циљу подизања капацитета ангажовања свих субјеката заштите и спасавања, као и отклањања последица од елементарних непогода изазваних поплавама. На препоруку Министарства омладине и спорта, Фудбалски савез

  ...
 • Зимски успон на Трем

  Планинарски клуб „Руј 1706“ из Бабушнице организује за све свој чланове и љубитеље планинарења одлазак на републичку планинарску акцију „Зимски успон на Трем“.Акција ће бити одржана у суботу 21. Фебруара. Организатор успона на Трем је Планинарски клуб „Железничар“ из Ниша. До врха Трема, који се налази на 1810 метара надморске висине, учесници акције прећи ће стазу дужине 13 километара, кроз Доњу и Горњу Студену, преко излетишта Бојанине воде, изворишта Љубина чесма, превоја Девојачки гроб и гребена Суве планине.

  ...